Grilovací okénko aneb Náprstek vína může velmi prospěti…

DSCN0855Miluji grilovací večírky gurmánského kamaráda a mistra kuchaře Ivoše. Včera jsem s manželem a přáteli absolvovala v zahradním altánku následující menu: uzené klobásky, jehněčí kolínka naložená v bylinkách a červeném víně, hovězí bifteky, zeleninový salát s žampiony, slané záviny plněné pršutem a sýrem, česnekové jednohubky, sýrové mísy, chléb jako peříčko atd… Pivo, víno.

DSCN0857Uzení patří mezi nejstarší způsoby konzervování masových výrobků. Konzervační a antioxidační účinek kouře ovlivňují látky, které se v něm spalováním dřeva vytvářejí. Baktericidní účinek kouře se neuplatňuje v celém výrobku stejně, největší je na povrchu a povrchových vrstvách. Uzením se zvyšuje i odolnost tuků vůči oxidačnímu žloutnutí (Domácí uzenář, Jozef Ďurík, 1990).

DSCN0864Nade všecky pečeně vyniká pečeně na rošti. Je-li upečena, pozná se hlavně po hmatu: není-li maso víc měkké a houbovité, jevíc se nám pružné pod prstem, můžeme soudit, že jest upečeno. (Velká vzorná česká kuchařka, Bohumila Jermářová, 1904). Maso pražené nebo pečené je chuťově výraznější. Použitím vyšší teploty vznikají chuťové a vonné zplodiny. Proto jsou tato masa zvlášť oblíbená, jsou však tíže stravitelná. (Velká kuchařka, Vilém Vrabec, 1969).

DSCN0862Dobré maso skopové má barvu skoro jako hovězí, vzezření svěží, lůj bílý. Skopec má být masitý, vykrmený, nikoli však přetučnělý (Jermářová). Pokrmy upravené ze skopového masa podáváme vždy horké na ohřátých talířích, a to proto, že skopový lůj má vysoký bod tání a rychle tuhne už při pokojové teplotě. Prochladlý tuk má nepříjemnou chuť a navíc je mnohem tíže stravitelný než rozpuštěný (Vrabec).

DSCN0868Dobré beefsteaky jsou šťavnaté, velmi dobře stravitelné a živné. Na vrchu mají býti hnědé, uvnitř načervenalé. Obyčejně solí a pepří se přímo před pečením, avšak i teprv hned po upečení. Takto se chválí jejich šťavnatost, onde lepší chuť. Beefsteak pro nemocné a rekonvalescenty strojívá se dle udání lékařova. (Jermářová).

.

DSCN0871Pivo málo jen živí, avšak podporuje dech. Hlavně chutná po masitých pokrmech. Pro lidi slabé a nedostatečně i jednostranně živené se hodí, mírně-li požíváno. Ve velkém škodí jako jiné líhoviny, ač se od nich poněkud liší, a to prospěšně. Náprstek dobrého vína může žaludku posloužiti je-li nám nevolno nebo na umdlení neb po požití něčeho přes příliš tučného a při ochablosti duševní (má dobrá kamarádka Jermářová).

.

Copyright: Teta Kapi (díky moc…)

Reklamy
Příspěvek byl publikován v rubrice JEN TAK se štítky , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 reakcí na Grilovací okénko aneb Náprstek vína může velmi prospěti…

  1. Enka Quanium napsal:

    I ty jedna osobo.. vis jak spatne se cisti poslintana klavesnice?? 🙂

  2. Soňa napsal:

    Informace o skopovém loji je pro mě nová… Jinak alkoholu moc neholduju, zato dobrůtky z prvních čtyř fotek bych zbaštila hned 🙂

    • blogerína napsal:

      Bylo to… úžasné.
      (A že jehněčí zrovna nemusím.) Ale červené víno, jalovec, česnek, bobkový list a rozmarýn mu dávají fantastickou chuť…“

  3. tutto bene napsal:

    Tomu říkám skvěle strávený víkend!!!
    A teď jdu zkontrolovat lednici, doufám, že máš radost!

  4. Klobasky!!! Ted budu chtit ke kachne i klobasky….ach jo

  5. zarox21 napsal:

    Článek čtu cca hodinu před obědem a jsou to tedy velká muka …

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s