Užijte si hub aneb Bacha na hnojník

Jupííí! Rostou! Patřím k té části populace, která vášnivě ráda vyráží do lesů a prožívá extatické záchvaty při spatření křemenáčů a praváků. Kladný vztah k houbám lze ovšem vystopovat už u Aztéků. Ti je jedli s medem a když se probrali, vyprávěli si o svých halucinacích. Já se zaměřuji na jiné a bezpečné druhy.

Některé houby mě fascinují. O hadovce smrduté jsem tu už psala zde. Za zmínku stojí i hnojníky. Pokud si neznalý houbař připraví na víně pokrm z hnojníku inkoustového či třpytivého nebo zapije smaženici pivem, má na týden o zábavu postaráno. Tyto houby totiž obsahují látku koprin, která má stejný účinek jako antabus podávaný v protialkoholických léčebnách.

Zavařila a nasušila jsem praváky, křemenáče, suchohřiby a kuřátka. Nejsem Azték…

Antabusový efekt se údajně dostaví po požití hnoníku s alkoholem v rozmezí 15 minut až čtyř hodin a je přímo úměrný dávce požitého alkoholu (to jsem nastudovala, nejsem takový masochista, abych to zkoušela na sobě…) Nejdřív prý zrudnete, můžete mít dechové obtíže, následuje bolení hlavy, bušení srdce a obrácení žaludku naruby. Spontánní zlepšení nastává po dvou až třech dnech. Pokud si však dáte opět nějakou lihovinu, koledujete si o recidivu. Bezpečné pití alkoholu nastává zhruba po týdnu. Potom už opravdu nelze negativní účinky bujarého večírku svádět na houby…

Tak – tohle je on. Ten raději nesbírejte, nevařte a nejezte. A když už, tak na něho nepijte alkohol (děti, neolizujte v zimě zábradlí!) Pokud to i přes mé varování uděláte, je téměř jisté, že máte něco s hlavou…

Obrázek 3: http://www.receptyonline.cz

Advertisements
Příspěvek byl publikován v rubrice JEN TAK se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 reakcí na Užijte si hub aneb Bacha na hnojník

  1. tutto bene napsal:

    No to je parádní úlovek. Gratuluju! A ty sklenice, těm jsi udělala pěkné rodinné foto.
    Hnojníku se radši vyhnu, nechci mít v hlavě a v žaludku hnojník. Až týden jo? To je kruté!

  2. Prý jo… Osobně neznám nikoho, kdo by hnojník s alkoholem požil, ale znám paní, která přežila otravu muchomůrkou zelenou, i když s poškozením jater.
    No – a o ty fotky jsem se nemohla nepodělit: není to nádhera?!

  3. Dana napsal:

    Ó to je pohled, krasa krasa 🙂 !!!

  4. Všechny byly nádherné a naprosto zdravé! Vyrazím pro nášup!

  5. spicedchocolate napsal:

    Uff, ještě že nemám ve zvyku zapíjet smaženici pivem ani jiným alkoholem, i když u nás se hnojníći nesbírají, ale člověk nikdy neví, že 😀 A houby, ty já já miluju, ať už smažené nebo zavařené, prostě na všechny způsoby 🙂

  6. Isia napsal:

    A nejaká huba pre notorických odvykačov sa od fajčenia sa nenájde? Pokojne s podobným efektom ako má hnojník v spojení s alkoholom. Ja síce tiež nie som masochistka, ale v takom prípade by som pokojne takýto malý test podstúpila. Čo by človek neurobil pre vedecké účely, že?

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s